Barion Pixel

Vízkezelés egyszerűen


Nyomtatható változat

Ahhoz, hogy a medencénket folyamatosan, gondtalanul tudjuk használni, rendszeres odafigyelést és karbantartást igényel. A legfontosabb rendszeresen elvégzendő karbantartási műveletek az alábbiak (ebben a sorrendben célszerű elvégezni):

  • a medence alján leülepedett szennyeződések eltávolítása (porszívózás),
  • a durvaszűrők (szkimmerkosár, szivattyú-előszűrőkosár) tisztítása,
  • a szűrőberendezésben összegyűlt szennyeződések eltávolítása (szűrőöblítés),
  • vízpótlás
  • a szükséges vegyszerek beadagolása.

  • Az első és talán legfontosabb tudnivaló, hogy átlagos magánmedencék esetében a medence teljes vízmennyiségét naponta háromszor javasolt átforgatni. Helyesen méretezett szűrő-forgató berendezés esetén ez általában napi 8-12 óra szűrési üzemidőt jelent. A szűrő-forgató berendezés alaphelyzete a "SZŰRÉS" üzemmód. A szűrőforgató berendezés működése általában programórával szabályozott, így a berendezés az előre beállított periódusokban üzemel. A többutú kezelőszelep alaphelyzetben, vagyis "SZŰRÉS" állapotban van és a szűrő helyes működését a nyomásmérő óra (manométer) mutatja. A leolvasható érték 0,5-1,0 bar, amelyet általában a kijelzőn egy zöld tartomány is jelöl.


Porszívózás

A medence fenekén kiülepedett szennyeződéseket porszívózással távolíthatjuk el. A porszívó gégecsövét csatlakoztatni kell a fölözőbe, vagy a medence falába épített porszívócsatlakozó idomhoz. A rendszerbe épített csapokat úgy kell állítani, hogy a porszívó kefe hatékonyan szívjon. Ha nagy mennyiségű üledéket kell eltávolítanunk, célszerű a kezelőszelepet "ÜRÍTÉS" állásba tenni. Ilyenkor a felszívott, erősen szennyezett víz szűrés nélkül kiürül a rendszerből. A hiányzó vízmennyiséget pedig friss víz pótlással kell biztosítani. A másik, vagyis tulajdonképpen normál esetben a porszívózással felszívott kevéssé szennyezett vizet a szűrőbe vezetjük, szűrés után pedig vissza a medencébe. Ebben az esetben fontos, hogy a porszívózás után azonnal végezzük el a szűrőöblítést.


Szűrőöblítés

A szűrőberendezésben összegyűlt szennyeződések hatására a szűrőtartályban a nyomás megnő. A szennyeződéseket ezért el kell távolítani a szűrőtartályból. Ezt a műveletet nevezzük szűrőöblítésnek. A szűrőöblítés elvégzése szükségessé válik, ha a normál állapothoz képest a nyomásmérő 0,2 bar egységgel nagyobb nyomásértéket mutat.
A szűrőöblítéskor először ki kell kapcsolni a forgatószivattyút. A többutú szelepet "ÖBLÍTÉS" állásba kapcsoljuk. Bekapcsolva a szivattyút, a víz ellenáramban kimossa a szennyeződéseket a szűrőből. Ilyenkor a szűrőn átáramló víz a csatornába, a ciszternába vagy csak egyszerűen a kertbe folyik. Az öblítés időtartama 3-4 perc, illetve az öblítővíz kitisztulásának időtartama. Ezt ellenőrizhetjük a kezelőszelepen található kis kémlelő ablakon. A szűrőöblítés elvégzéséhez általában nem kell a csapok helyzetén változtatni, de erre mindig az adott gépházra készített leírás a mérvadó.

Az öblítés után közvetlenül nem szabad a szűrést visszaállítani. Előtte egy ún. előszűrést kell elvégezni. A szivattyú kikapcsolása után a többutú szelepet "ELŐSZÜRLET" állásba állítjuk. Ismét bekapcsoljuk a szivattyút, a megbolygatott szűrőanyag pedig visszarendeződik a szűrőben, és visszanyeri tömörségét. A szűrőn átáramló víz még mindig a csatornába folyik mert ilyenkor a távozó víz még tartalmazhat szennyeződéseket. A művelet időtartama 10-15 másodperc. Ezután lekapcsolt szivattyú állapotban a kezelőszelep visszahelyezhető "SZŰRÉS" állásba, vagyis az alaphelyzetbe. Bekapcsolás után azt fogjuk tapasztalni, hogy a nyomásérték visszaállt a korábban tapasztalt alacsonyabb értékre.

A szűrőforgató berendezés működését megzavarhatja a szivattyú előtt elhelyezett előszűrőkosár vagy szálfogó telítődése. Ilyenkor a szivattyú nem tud megfelelő vízmennyiséget szállítani ezért a nyomásmérő alacsonyabb értéket mutat. Hasonló jelenség léphet fel szkimmeres medencéknél a szkimmerkosár eltömődésekor is. Érdemes tehát az említett szűrőkosarakat időszakosan ellenőrizni és kitisztítani. A szivattyú előszűrő kosarának tisztításához a szivattyút le kell állítani, a szívóvezetékbe és a nyomóvezetékbe épített csapokat el kell zárni. Ekkor a kosár fedele eltávolítható, a szűrőkosár kivehető.

A medence és a szűrőrendszer kitisztítása után a hiányzó vizet friss vízzel pótolni kell. Ne feledkezzünk meg a víz paramétereinek megméréséről (pH-érték, klórtartalom), valamint a vegyszerek szükség szerinti adagolásáról.


Vegyszerezés egyszerűen

pH-érték beállítás
A medencevíz pH-értékét általában 7,0-7,6 tartományban kell tartani.
A víz aktuális pH-értékét egyszerű teszterrel (indikátor tablettás,
folyadékteszter, tesztcsík) ellenőrizhetjük. Ha a mérés azt mutatja,
hogy a víz pH-értéke kívül esik az ideális tartományon pH csökkentő
vagy növelő szer adagolása szükséges.
Az esetek túlnyomó részében a pH-érték csökkentésére van szükség.

 

Fertőtlenítés
Általában klórtartalmú szereket használunk a medencevíz fertőtlenítésére. Természetesen egyéb eljárások is alkalmazhatók, ezekről a "Vegyszermentesen" fejezetben tájékozódhat. A klór alapú fertőtlenítés egyszerű esetekben azonnal oldódó klórgranulátum és lassan oldódó klórtabletta alkalmazását jelenti. Klórgranulátum adagolására akkor van szükség, ha vízben a klórtartalom kevesebb, mint az előírt mennyiség (0,3-1,0 g/m3). Feltöltéskor, illetve ha kellő figyelem hiányában a klórtartalom lecsökken a medencében, mindenképpen szükséges az adagolása. A klórtabletták alkalmazásával biztosíthatjuk a vízben elhasználódó klór folyamatos pótlását, ezzel a klórtartalom szinten tartását. A tabletták általában 4-7 nap alatt oldódnak fel teljesen. Az üzemeltetőnek így annyi feladata van, hogy kitapasztalja, a konkrét medence esetében hány darab tabletta folyamatos jelenléte szükséges ahhoz, hogy a klórtartalom stabil értéken maradjon. Természetesen a külső terhelések változása az elhasználódó és így a pótolandó klór mennyiségét is változtatja, tehát a kórtartalom rendszeres (3-4 naponkénti) ellenőrzése nem mellőzhető, mert előfordulhat, hogy korrekció szükséges. Ilyenkor klórgranulátum adagolásával gyorsan emelni, a tabletták eltávolításával lassan csökkenteni lehet a klórtartalmat. Jelentős klór túladagolás esetén (2 g/m3-nél nagyobb koncentráció) gyors hatású antiklór granulátum adagolása szükséges, amely a klórfelesleget megköti. A klór tartalom szintén nagyon egyszerű teszterekkel mérhető. Léteznek olyan klórtabletták, amelyek tartalmaznak pelyhesítő és algamentesítő adalékokat (Kombi tabletta), így ezeknek a szereknek a külön adagolása nem szükséges.

 

Algamentesítés
Az algák szaporodásának megakadályozására algamentesítő folyadék rendszeres adagolása szükséges (4-10 ml/m3 hetente-kéthetente), még akkor is, ha a víz minősége kifogástalan. Az algaölő szer koncentráció egyszerű eszközökkel nem mérhető.

 

Pelyhesítés
A pelyhesítés azt jelenti, hogy a nagyon apró, a szűrő szűrőképességénél kisebb méretű szennyeződéseket, amelyek áthaladnának szűrő résein, szűrhetővé tesszük azáltal, hogy a pelyhesítőszer az apró szennyeződésekhez tapadva, megnöveli azok méretét, így azok már nem férnek át a szűrő résein, így a szűrőben rekednek. A pelyhesítőszer tabletta, granulátum, vagy folyadék formában kapható. Adagolása akkor indokolt elsősorban, ha a medence vize nem kristályosan áttetsző, mivel a fátyolosságot általában ezek az apró szemcsék okozzák.

 

Lerakódás gátlás
A vízben oldott ásványi anyagok egy része a medence felületein lerakódhat. Ezek eltávolítása meglehetősen nehézkes. A lerakódási hajlam annál nagyobb, minél nagyobb a vízkeménység, vagy a vízhőmérséklet, vagy a víz pH-értéke. A lerakódási hajlam csökkentésére javasolt vízfeltöltés után ún. keménység stabilizáló szer adagolása.

 

Zöld víz
Ahogy nincs igazi diák egyes nélkül, úgy nincs igazi medence bezöldült víz nélkül. Sokszor halljuk ügyfeleinktől, hogy ő nem érti, mi történhetett, mert odafigyelt, és volt a vízben vegyszer, ennek ellenére hirtelen méregzölddé vált a víz. Ilyenkor mindig kiderül, hogy a bezöldülést megelőző időszakban volt, vagy voltak periódusok, amikor a klórtartalom nullára esett. Ez az alapvető oka az algásodás kialakulásának. Egyéb tényezők, pl. a magas pH-érték, vagy a magas vízhőmérséklet gyorsítja a folyamatot, tehát azért ezekre is ügyelni kell. Határozottan kijelenthetjük, hogy az algásodás biztosan elkerülhető, ha ügyelünk arra, hogy pótoljuk a klórt, mielőtt annak koncentrációja 0,3 g/m3 érték alá esne.
Ha már elindult az algásodás folyamata (opálos, zavaros, vagy már zöld a víz), először is állítsuk be a víz pH-értékét 7,0-7,2 értékre, majd adagoljunk annyi klórt a vízbe, hogy a klór koncentráció 2-3 g/m3 legyen, és adagoljunk algamentesítőt (10 ml/m3), valamint pelyhesítőszert. 2-3 óra vízforgatás után állítsuk le a szivattyút. A nyugvó vízben az algák elpusztulnak, és leülepednek a medence aljára. Másnap kiporszívózhatjuk az algamaradványokat a medence aljáról. Célszerű a porszívózást úgy végezni, hogy közben a kezelőszelep "ÜRÍTÉS" állásban van, mert a felporszívózott algamaradványok így azonnal eltávoznak a rendszerből. Friss vízzel pótoljuk a hiányzó vízmennyiséget. Ha a víz annyira zöld, hogy nem látszik a medence alja, elég reménytelen a víz minőségének helyreállítása. Ilyenkor inkább engedjük le a vizet, alaposan takarítsuk ki a medencét, és töltsük fel friss vízzel.


 

Cimkék

0Hozzászólás

Hozzászólás írása bejelentkezett felhasználók számára engedélyezett - Belépés / Regisztráció

Powered By Kerex-Óbuda Kft. - Medence Szakáruház © 2024